Roots
Bob Marley, Mick Jagger és Peter Tosh

Bob Marley, Mick Jagger és Peter Tosh

Roots-nak, azaz “gyökereknek” hívják a kifejezetten rasztafári reggae zenét. Ez a spirituális fajtája a reggae zenének, aminek szövegeiben gyakran dicsőítik Jah-t (Istent).

A szövegben gyakran szerepel a “Rastafári” felkiáltás vagyis “Prince Tafari”, ami Haile Selassie etióp uralkodó eredeti neve.

 

 A rasztafári vallásban ő szimbolizálja a megtestesült Istent. Visszatérő témák a szövegekben a szegénység, és a tiltakozás a kormány elnyomása ellen.

A roots reggae fénykorát a kései 1970-es években élte, olyan előadókkal, mint Bob Marley, Johnny Clarke, Horace Andy, Barrington Levy, és Lincoln Thompson, és olyan producerek segítségével, mint Lee “Scratch” Perry, King Tubby, és Coxsone Dodd. A producerek kísérletezőkedvének gyakran határt szabtak a technikai korlátok, de így született meg a dub zene. Egyes zenetörténészek szerint a dub zene szerepet játszott az elektronikus zene fejlődésében.

A roots reggae fontos szerepet játszott Jamaica kultúrájában, és amíg a reggae többi változatát felváltották a népszerűbb irányzatok, addig a roots reggae elfoglalt helye nem változott, és kicsi, de egyre növekvő hallgatóságra talált világszerte.