Dancehall, Reggaeton

A dub-zene után a 80-as években az electro, szintetizátor-hullám Jamaicára is elért, így megszületett a karibi ritmusokra épülő diszkózene, a dancehall, mely a kubai son clave egyik ütemére, a tresillo-ra épül és napjainkig a legnépszerűbb stílus a szigeten.

 

A dancehall eredetileg a Reggaere épülő zeneirányzat, a rappel vannak azonosságai, de ezzel együtt figyelembe kell venni, hogy az ősalakja a reggae stílusban, különösen a beszédéneklés, zenetörténetileg jóval korábbra tehető (az 1960-as évek végére) mint a rap formák. Jamaicai származású reggae énekesek (különösen Kool Herc) nagymértékben vettek részt a rap / hip hop kifejlesztésében is.

 

Nagy hatást gyakorolt a dancehall kifejlődésében az ún. „toast”, egy módja a beszédnek, ami előadóktól, mint U-Roy lettek ismertek és ezzel a dancehall kezdetének is tekintik.

 

Jellemzői

Az éneklés táncolható ritmusokra történik, amit dancehall berkekben leggyakrabban szintetizátorral és basszus computerekkel történik, majd egy „Selector” zenepult segítségével átmixeli. A ritmusokra a leggyakrabban a Patoisban énekelnek (Patwa) – úgymond „chattelnek”.

Az énekest Deejaynek hívják. Ha inkább éneklésre specializálódott, akkor „Singjay”. Egy ismertető jele többek között, hogy éneklés közben folyamatosan egy előző strófát a mindig hasonló kiejtéssel az utolsó szótag egy szakaszával rímelik. A beszédének a dancehallban a “toast”-ból és “chatting”-ből származtatható és messze különbözik a raptől, amiben nem csak ritmikusan énekelnek, hanem a rímek alapvetően egy hangritmusú ütemre lesznek előadva, ami ráadásnak még más ütemekkel is variálva lesznek, még kisebb dallamokba is átmehet.

 

Szövegek

Ellentétben a részben erősen a rasztafári vallásba vésődött Roots reggeatől a dancehall aligha van vallásosan felépítve. A dancehall fogalma eredetileg nem a vallásos, sokkal inkább a parti-orientált reggaesektől lett megfogalmazva, amiben nem kényszerűen folytatott “toast” folyik, hanem éneklés is van.

Hasonlóan az amerikai “hip hop”-hoz, sok szexuális és erőszakkal foglalkozó szöveg jelenik meg. Látványos a dancehallban a feltűnő heteroszexuális áram. Különösen erős és ellentmondó témákat keringetnek ismert előadók, mint Elephant Man és T.O.K. – de Buju Banton darabja a Boom Bye Bye is kritikákat vont maga után.

 

Dancehall Európában

A dancehall ritmusok a ’90-es évek második felétől egyre több teret találtak az európai zenevilágban, amiben anyanyelvű művészek, például Németországban és Franciaországban egyéni módon képviselik a dancehallt és még a jamaicai “világ” nézeteitől is elhatárolódnak. Ilyenek a Seeed, Gentleman és P.R. Kantate. Közben Németország a “nem jamaicaiak” között vezető pozícióba lépett, talán még Japánnal együtt.

A Seeed egyes ütemei nemzetközi hírnévre is szert tehettek, a “Doctor’s Darling” ütemüket jamaicai hírességek is feldolgozták, mint Tanya Stephens, Sizzla ésLuciano.

 

 

Reggaeton

 A reggaeton gyökerei a panamai reggae zenéből származnak.

Egyfajta városi zene, amely az 1990-es évek elején vált népszerűvé az amerikai fiatalok körében. Ezután 2004-ben terjedt át Észak-Amerikába, Európába, majd Ázsiába. A panamai reggaeből fokozatosan alakult ki ez az új zenei stílus. A reggaeton a nyugat-indiai, a reggae és a dancehall zenét ötvözi a latin-amerikai stílusokkal, mint a bomba, plena, salsa, merengue, latin pop, cumbia, bachata a hip-hop, és a kortárs R&B.

 

A jamaicai zene különvált a többi latin zenei stílustól, de a legfontosabb előremozdulást a Panama-csatorna építése váltotta ki. A jamaicai népesség egy része a XX. század kezdetén kitelepült Panamába, hogy dolgozhasson a csatorna építésében. Még ma is kérdéses, hogy a melyik ország a reggaeton származási helye: Panama vagy Puerto Rico? Bár nyilvánvaló, hogy történelmileg a reggaeton létrejötte szorosan kötődik Panamához, mégis a legnépszerűbb reggaeton zenészek puerto ricói származásúak.

 

 


 ~ Köszönet a PASO billentyűsének, Benkő Dávidnak!
forrás: Benkő Dávid János: Jazz és Jamaica (2010)  ~