Vallás

Jamaicából ered a rasztafariánus vallás aminek világszerte mintegy 1 millió követője van.

A raszták I. Hailé Szelasszié etióp császárt tartják a „fekete (afrikai) messisásnak”.

 

A rasztafári elnevezés a Ras Tafari névből ered, ez volt a neve Szelasszié császárnak a koronázása előtt.

Szelassziét a raszták Jah-nak (Jahve rövídítése, Isten raszta elnevezése) a földi megtestesülésének és a szentháromság tagjának tekintik.

 

A mozgalom a Jamaikai fekete munkásoktól és parasztoktól ered az 1930-as évekből, egy bibliai prófécia sajátos értelmezéséből, fekete politikai aspirációkból és Marcus Mosiah Garvey raszta próféta tanításaiból.

 

A jellegzetes raszta frizura szorosan kapcsolódik a mozgalomhoz, de nem általános a követők között. A raszták számára a marihuána (ganja, fű) szívása spirituális cselekedet. Szentségnek tekintik, ami elősegíti a tudatosságot, békét és közelebb viszi őket Istenhez de használata nem kötelező és vannak raszták, akik nem szívnak.

 

A raszta mozgalom a világ számos részén elterjedt, főleg migráció útján és a reggae zene közvetítésével, ami főként Bob Marleynak köszönhető. 2000-ben több mint egymillió raszta volt szerte a világon. A jamaikaiak öt százaléka tartja magát raszta vallásúnak.

 

Egy igazi Rastafari szeretetben és harmóniában él az emberekkel. A Rastafari olyan személy, aki kiáll a valóság és az igazság mellett. A Rastafari bibliai, természetes, statikus, lelki és szellemi értelemben küzd az emberiség megváltásáért!